Guvernul a șters datoria CEH și a aprobat un grant de 70,5 mil. lei, care trebuie aprobat de Comisie, pentru închiderea minelor și salariile ortacilor

Guvernul a șters datoria CEH și a aprobat un grant de 70,5 mil. lei, care trebuie aprobat de Comisie, pentru închiderea minelor și salariile ortacilor
Sursa: Shutterstock
Publicat: 02/10/2023, 21:12

Executivul a aprobat, luni, transferul activelor Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, prin dare în plată către Ministerul Energiei, acționar unic, astfel că a sters oficial datoriile bugetare și fiscale ale companiei. În paralele, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care alocă din Fondul de Rezervă 70,5 milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Energiei. Acești bani sunt acordați noii entități care preia acesta active și salariații, Complexul Energetiv Valea Jiului, printr-un al treilea document adoptat luni, o ordonanță de urgență, și nu HG, cum prevedea proiectul depus în transparență – sub formă de grant, prin schema de ajutor de stat existentă, dar care trebuie să primească aprobarea de la Comisia Europeană.

Cabinetul Ciolacu a adoptat, luni, o hotărâre de Guvern prin care Se aprobă declararea ca bunuri de interes public naţional și înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a bunurilor imobile și mobile ce compun activul funcțional energetic din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroșeni, Exploatării Miniere Lonea, Exploatării Miniere Livezeni, Exploatării Miniere Vulcan, Exploatării Miniere Lupeni, Sucursalei Prestserv Petroșani, Sediu Executiv, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Energiei, în calitate de minister de resort.

Câte datorii a acumulat CEH

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A, aflată în insolvență din data de 14.11.2019, are obligații restante la bugetele statului de aproape 1,8 miliarde de lei, potrivit datelor publicat de ANAF, valabile la data de 30 iunie.

Mai exact este vorba de un total de 1.747.358.500 lei, din care:

  • Obligații restante la bugetul de stat: 779.157.016 de lei
  • Obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de stat: 754.325.571 de lei
  • Obligații restante la bugetul asigurărilor pentru șomaj: 13.238.207 de lei
  • Obligații restante la bugetul asigurărilor de sănătate: 200.637.706 de lei

Prin darea în plată activele funcționale ale CEH trec la noua companie a statului înființată pentru gestionarea închiderii minelor de huilă și punerea lor în siguranță, respectiv Complexul Energetic Valea Jiului.

Aceasta este entitatea care va îngloba, prin decizia de luni a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei, activele funcționale, care sunt estimate la o valoare de piață 1,003 miliarde de lei, respetiv aproape 210 milioane de euro, dar și cei aproximativ 2.000 de salariați care, în perspectiva falimentului iminent, ar rămâne pe drumuri.

În componența activelor funcționale, energetice și industrial, sunt clădiri, terenuri, echipamente, instalații, precum și totalitatea bunurilor mobile accesorii acestora necesare desfășurării activității aferente Termocentralei Paroșeni, a celor patru explotări miniere: Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni, sucursalei Prestserv și sediului administrativ, conform notei de fundamentare a Hotărârii privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public și privat al statului a bunurilor mobile și imobile preluate în proprietatea publică și privată a statului.

„Prin continuarea activității de producere a energiei la Centrala Paroseni și în cadrul Exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Vucan și Livezeni se va menține un număr de cca. 2000 de locuri de muncă pentru personalul de deservire de la exploatările miniere și energeticienii din Valea Jiului. În cazul în care transferul activelor nu se va putea realiza, angajații actuali ar fi concediati, iar statul va trebui să-și asume plata către aceștia a indemnizațiilor de șomaj. Falimentul CEH, pe langa faptul că va influența negativ gradul de recuperare al creantei Agenția Națională pentru Administrare Fiscală și Ministerul Finanțelor, va conduce la termene îndelungate de valorificare a bunurilor și va însemna costuri extrem de ridicate pe care statul roman va trebui sa și le asume. Până la implementarea măsurilor/programelor din aceasta strategie, oportunitățile de muncă pe termen mediu/lung în Valea Jiului sunt extrem de limitate”, precizează inițiatorii.

Calculele incluse în proiectele de acte normative arată nivelul veniturilor lunare este de 7,7 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare se ridică la 40,2 milioane de lei, de unde rezultă un total al compensației necesare pentru acoperirea costurilor lunare de 32,9 milioane de lei. Costurile cu personalul sunt aproape jumătate, de 18,1 milioane de lei.

În documentele guvernamentale se precizează că în data de 1 august Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA și-a achitat în totalitate ajutorul de stat declarat ilegal de CE, astfel cum este înscris în tabelul creanțelor, respectiv suma de 319.213.369,15 lei, astfel că procedura de dare în plată nu vizează rambursarea ajutorului de stat ilegal.

Grant de 70,5 de milioane de lei

Un al doilea document adoptat de Guvern tot luni, o ordonanță de urgență, prevede acordarea unui nou ajutor de stat în acest an, sub formă de grant de la bugetul Ministerului Energiei, Complexului Energetic Valea Jiului, în sumă de peste 70,5 milioane lei, pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan.

Inițial, în proiectul pus în dezbatere pe 22 septembrie, de hotărâre de Guvern, conducerea Ministerului Energiei solicita mai puțini bani proveniși din Fondul de Rezervă, respectiv alocarea a 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Prim-Ministrului, și a altor 15,8 milioane de lei, la rectificarea bugetară, pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A. în varianta inițială era inclusă ideea declarării acestor activități ca reprezentând Serviciu de Interes Economic General (SIEG).

Potrivit informării Ministerului Eenrgiei șa finalul ședinței, Guvernul acordă cei 70.502 milioane lei pentru activitatea de punere în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatarilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, ajutor ce va fi tratat ca parte a Planului de ajutor de stat, în baza Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea punerii în siguranță a minelor de cărbune (2010/787/UE). „Există un set complex de activități specifice de punere în siguranță a minelor, până în 2032. Pe de o parte, oprirea bruscă a acestor activități ar perturba calendarul asumat în fața Comisiei Europene, cu consecințe deosebit de grave pentru  posibilitatea accesării în viitor a unei scheme de ajutor de stat pentru punerea în siguranță a minelor. dar și cu efecte iremediabile asupra respectării angajamentelor de mediu de către România. Pe de altă parte, până în 2032 există premise pentru diversificarea activităților de producere a energiei și asigurarea unor locuri de muncă pe termen lung pentru Valea Jiului”, au transmis reprezentații ministerului.

În cazul în care Bruxellesul nu aprobă acordare ajutorului, acestea trebuie recuperat, conform documentelor guvernamentale. „Neautorizarea ajutorului de închidere stat pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă de către Comisia Europeană, sau nerespectarea de către Societatea „Complexul Energetic Valea Jiului” – S.A. a destinaţiei sumelor acordate prin prezenta ordonanţă de urgenţă determină aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat şi a dobânzilor aferente, în condiţiile capitolului VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi normele europene în domeniul recuperării ajutoarelor de stat”, potrivit proiectului de act normativ.

Buget suplimentat

Pentru ca banii să poate fi acordați, Guvernul a adoptat, tot luni, o hotărâre de suplimentare a bugetului Ministerului Energiei pe 2023 cu suma respectivă, de 70,502 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea acoperirii cheltuielilor de operare a activelor preluate de la CEH de către Complexul Energetic Valea Jiului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței, că banii sunt alocați pentru ca toți cei peste 2000 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara să-și primească salariile. „Le-am promis asta sâmbătă oamenilor de acolo și ne ținem de cuvânt. Practic construim o companie energetică nouă, Complexul Energetic Valea Jiului SA, care va prelua salariații din Complexul Energetic Hunedoara, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de luni seara.

Noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului, pe lângă că va prelua angajații, premierul a declarat că își va propune și proiecte de producție din surse de energie verde, atât pe zona fotovoltaică, cât și pe cea de hidrocarburi. Acesta a precizat că proiectele pot fi finanțate atât prin Fondul de modernizare, cât și din cei 500 de milioane de euro bani europeni, puși la dispoziție de Comisie prin Fondul pentru o tranziție justă.

„Aceste proiecte pot fi finanțate și pe Fondul de modernizare, dar avem la dispoziție și fondul de tranziție justă, unde există peste 500 de milioane de euro disponibil pentru județul Hunedoara”, a adăugat primul-ministru.

„Cele trei acte normative adoptate astăzi înseamnă șansa Văii Jiului de a-și construi un viitor. Este o promisiune respectată, pe care am făcut-o încă de la preluarea mandatului: rezolvarea situației minerilor din Valea Jiului. Cu sprijinul Premierului și al Guvernului României, astăzi am salvat locurile de muncă a peste 2000 de mineri, care erau angajați la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) companie aflată în pragul falimentului. Toți aceștia vor fi preluați de noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ). Pentru CEVJ ajutorul de stat acordat astăzi, primul pachet dintr-o serie, înseamnă susținerea activităților de punere în siguranță a minelor. Totodată, gândim un plan ambițios de diversificare a companiei prin producția de energie verde, pentru a asigura un viitor pe termen lung pentru Valea Jiului, cu locuri de muncă sigure și bine plătite. Avem în vedere construirea de parcuri fotovoltaice, o centrală hidroelectrică și o unitate pe gaz cu captare de carbon la Paroșeni”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Sursa foto: Shutterstock

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...